Stojimas i ekonomika

juste
sveiki. ar stojant i ekonomika VU butinas uzsienio kalbos egzas?

mona
nebutinas, reikia lietuviu, matematikos, ir uzsienio kalbos arba istorijos egzo.

mona
kur geriau studijuoti ekonomika ktu ar vu khf ? ir kodell ?

svecias
siuliciau ktu nes paruosimas bus stipresnis aisku ir mokytis daugiau reikes, ktu yra geriau nes jo ir centras kaune ne taip kaip khf. taciau priklauso nuo to ko nori is studiju. tiesa ktu ir studentiskas gyvenimas ganetinai gyvas.

Marčius
Pats mokausi SSE Riga ir negaliu teisti universitetų, kuriuose nesu buvęs, tad stengsiuos būt objektyvus lygindamas ISM, VU, ir SSER (nors mano nuomones čia vietoj VU turėtų būti KTU, kuris tikrai nusipelnęs būti įvertintas. Bet tebunie - plaukime su trendu :).)

SSER vs ISM
Kasmet turim bent po 2 studentus, kurie perstojo į SSE iš ISM. Jie sako, kad kontekstas, kuriame pateikiama informacija yra daug labiau pritaikomas gyvenime, dėstytojai geresni, geriau subalansuota programa ir kursų eiga, labiau jaučiasi anglų kalbos poreikis.

SSER vs VU
Visada turim bent po 3-4 žmones, kurie čia perstoja (t.y. įstoja, kiek perstoja - nzn) iš VU. + dar šį pusmetį turim exchangą iš VU (nesuprasiu, kas jį čia čia atnešė, bet tebunie - visada gražu palyginti gretimus pasaulius.). Perstojusių nuomonė panaši kaip ir ISM -> SSE. O exchange studentas jau juokauja, kad jį demotyvuoja pati mintis, jog reiks grįžti į VU, nes mokslas ir atsmosfera skiriasi kardinaliai.

Taip pat, kaip žinau, niekada nebuvo atvejo, kad žmonės eitu iš SSE į betkurį iš aukščiau minėtų universitetų. Nedarau išvadų - jos jūsų valioje, bet manau tam yra priežastis.

Tęsinys sekančioje žin.

Marčius
**Tesinys**

ereinant prie skaudžiosios temos - pinigų.

SSER vs ISM
Aš esu pirmojoje laidoje, kuri moka 3500eur už vienus metus studijų. Iš viso man studijos kainuos 10500eur. Bet aš mokysiuos puse metų trumpiau nei ISM studentas (vidutinė alga tik po baigimo yra ~2200lt) tad per pirmus pusę metų po baigimo aš jau susimoku daugiau nei už 1 metus studijų + gaunu 6mėnesius patirties į CV (kas tuo metu jau reiškia apie 300lt extra prie atlyginimo).*

SSER vs VU
Kai studijuojantys VU baigs studijas aš jau būsiu padengęs daugiau nei 2/3 savo studijų kainos + turėsiu 1metus darbo patirties.*

*Studijų kokybės nelyginu, nes nesimokiau nei pas vienus nei pas kitus - todėl nedrįsiu šaukt kas sako "Tiesą".Mano nuomonė šituo klausimu yra dalyje apie perstojusius.

***dar tesiu**

Marčius
***Tesinys once again***

BET. Galiu pasidalinti savo nuomone apie SSER. Mokykloje mane mokytis priversdavo tik fizikas ir matematikė ir tik dėl to, kad tai buvo vieninteliai dalykai, kurie mane "vežė". Čia, viskas truputi kitaip: patys dėstytojai "važiuoja" savo kursais, sunku nepagauti kablio pačiam dirbant su jais. Dar ir dabar esu 100proc tikras, kad niekas manęs nebūtų apskaitos (accounting) išokinęs, bet oplia - žilas ir ironiškas švedas padarė savo darbą. Tas pats ir su kitais kursais, kuriuos iki šiol turėjau (tik tiek, kad apskaita buvo man didžiausias atsivertimas). Šiaip jei pasiskalidyti skambiais vardais, kaip, kad visi mėgsta:
Macro, Micro, Statistikos destytojas - Morten Hansen - Danas, labiausiai gerbiamas latvijos ekonomistas.

Business and Entrepreneurship - Arnis Sauka (Latvis) ir Fionn Dobbin (Vokietis). Vienas yra rimčiausias "researcher šitoj srity", o kitas entrepreneur iš prigimimo + baisiai charizmatiškas, vakaruose sparčiai populiarėjančio "MAMMU" įkūrėjas.

Finansai - Petter (regis Švedas), kuris pats formavo šitą kursą, kurį Financial Times vertina, kaip geriausias ir sunkiausias Finansų kursas Europoje.

Dar turim Slavą (latvijos žurnalistų labai mėgstamas ekonometrijos viešpats), Kylį(research methods), Talis (Finansai), Gunnarą (Apskaita) ir t.t. ir nė vienas jų nėra prastesnis už kitus (no shit).

***Dar nepabaiga***

Marčius
***Man regis paskutinis tesinys***

Greta gerų dėstytojų turim klasiškas patalpas, saulėtą kiemą, mažą 320 žmonių bendruomenę, didelę laisvę įtakoti mokyklos įvaizdį ir kaip klostysis gyvenimas.
* Rektorius, Prorektorė ir dėstytojai visada priima studentus turinčius įdėjų ar klausimų.
* Jei surenki 15 žmonių grupę - gali gauti finansavimą BETKOKIOMS treniruotėms.
* Stipriausia Debatininkų bendruomenė pabaltyje organizuojanti geriausią debatų turnyrą šiaurės ir rytų europoje SSER IV
* Kas mėgsta organizuoti renginius: didžiausias pasulyje verslo konkursas Peak Time, Junior Peak Time (šiemetinių Trečiakursių įdėją), Days of Opportunities, Baltijos Ekonomikos Forumas (šiemetinių Antrakursių įdėja), iFund ir bet kas kam tik turit iniciatyvos pradėti...
* Studentų atstovybė sudaryta tik iš 8 žmonių, kurie turi rimtas pareigas, atsakomybes ir galią atstovauti studentus priimant mokyklos sprendimus. (Palyginimui, kiek žinau, ISM turi tiek kiekviename komitete)
* Anglų kalba ne per paskaitas, o gyvenime (skirtumas -didelis)
* Galingas naktinis gyvenimas
* Stipri vietinė ir Alumni bendruomenė.
* t.t. (5tas postas jau būtų perdaug, bet nemanau, kad ties juo sustočiau)

Atleiskit, kad išsiplėčiau, bet nenoriu mesti srutų ant tų universitetų, kurių nežinau, tad sakau ką žinau apie savąjį ir dar daug liko nepasakyta. Bet esmė, manau, kad jei stodamas dar bijojau, tai dabar esu tikras, kad šita investicija neina velniop. Sunku - daug mokomės. Įdomu - dėstytojai klasiški. Skatina - nes visi aplink turi aukštus tikslus ir motyvaciją. Vargina - retai išsimiegu. Smagu - nes kai ateina laikas miegoti - einam į barą/klubą. (C'kant: "study hard - party harder.")

Jei turit daugiau klausimų - visada prašom: Martynas.Stankevicius@mail.com

***The end***

natalija93
Sveiki, norėčiau sužinoti ir sulaukti jūsų patarimų. aš visai ne moku anglų kalbos , ar labai sunku bus mokytis ekonomika (jeigu ne žinau angų kalbos)? lauksiu patarimų, ačiū ))

Neprisiregistravusių vartotojų pranešimuose viešai rodomas jų IP adresas.

Atsakymas

Vardas

Temos pavadinimas

Tekstas

Saugos kodas

Leidžiami kodai

[b] bold [/b], [i] italic [/i], [c] citata [/c]