Kauno kolegijos Technologijų fakulteto Maisto technologijos katedra kartu su Targovištės miesto Valachijos universiteto Aplinkos inžinerijos ir maisto mokslo fakultetu (Rumunija) kasmet organizuoja tarptautinį konkursą „Maisto technologas“. Jame dalyvauja Lietuvos ir užsienio aukštųjų mokyklų studentai, studijuojantys maisto technologijų, viešojo maitinimo, maisto saugos ir kitose, su maistu susijusiose, studijų programose.

Ketvirtąjį kartą organizuoto konkurso pirmajame etape, kuris vyko 2018 m.  lapkričio 22 d., 18 studentų komandų laikė testą nuotoliniu būdu. Šio etapo užduotys buvo susijusios su mikrobiologijos, matematikos, maisto saugos ir kokybės, fizikos-inžinerijos mokslų sritimis.

Vasario 22 d. vykusiame antrajame etape dalyvavo Lietuvos ir užsienio aukštųjų mokyklų komandos, geriausiai įvykdžiusios testo užduotis. Atrinktieji dalyviai savo žinias ir gebėjimus turėjo atskleisti atlikdami 5 praktines užduotis maisto produktų technologijos, juslinės analizės, mikrobiologijos ir maisto produktų kokybės nustatymo laboratorijose. Per praktines užduotis buvo patikrintos ne tik žinios, bet ir atidumas, kruopštumas, komandinio darbo įgūdžiai.

Įveikus du etapus, konkurse pirmąją vietą nuskynė Kauno kolegijos trečio kurso maisto saugos ir kokybės bei maisto technologijos studijų programų studentės Aušra Dambrauskaitė, Laurita Donielaitė ir Rimvydė Šimkevičiūtė. Tokį pat taškų skaičių surinkusios Kauno kolegijos (nariai: Simona Šlekytė, Eglė Visminaitė, Ilma Šimkutė)  ir Grodno Janko Kupalos valstybinio universiteto (nariai: Capraru Paula Gabriela, Cioina Simona Florina, Tamplaru Bianca - Elena) komandos dalijosi antrąja vieta, o trečiosios vietos nugalėtojais tapo Utenos kolegijos komandos nariai Erika Lukštaraupytė, Lukas Gražys ir Vadim Lisunov. Gausus būrys būsimųjų specialistų džiaugėsi pasisemta patirtimi ir juos praturtinusiais įveiktais iššūkiais.

Į komandą susibūrusios dvi Maisto saugos ir kokybės studijų programų studentės Aušra ir Laurita bei būsimoji maisto technologė Rimvydė besidžiaugdamos pirmos vietos laimėjimu teigė į konkursą atėjusios išbandyti save ir pasitikrinti per trejus studijų metus įgytas žinias ir įgūdžius. Vertinimo komisiją studentės nustebino modernia tradicinio lietuviško patiekalo versija – šaltibarščių ledais. „Iškart pagalvojus apie lietuvišką virtuvę prieš akis iškyla šaltibarščiai, kuriuos mėgsta visi. Visos buvome patenkintos idėja, kurią vystėme: galvojome ir apie želė, ir apie panakotą, bet galutinis sprendimas buvo ledai“, – apie gimusią idėją įgyvendinti namų darbų užduotį pasakoja konkurso „Maisto technologas 2019“ laimėtojos.

Studentės neabejoja, kad konkursas, kuriame išdrįso sudalyvauti tik studijuodamos trečiame kurse, yra puiki galimybė patikrinti ir save, ir savo žinias. „Būtent atlikdamos užduotis pamatėme, kaip studijų metu įgytos žinios gali būti pritaikomos skirtingose situacijose, supratome, kur esame stiprios, kas išmokta, ir kartu pastebėjome, kur reikia tobulėti“, – teigia studentės Laurita, Aušra, Rimvydė ir rekomenduoja konkurse dalyvauti visiems, besidomintiems maisto technologo ar kita su šia sritimi susijusia profesija bei taip išbandyti save.