Štai Turizmo paslaugų vadybos studijų programos absolventas Žybartas Gaidimauskas praktiką atliko Italijoje, pietinėje Sicilijos pakrantėje įsikūrusiame Agridžento mieste. Čia Žybartas išbandė kelionių agento darbą.
„Kelionių agento darbas be galo platus ir labai atsakingas. Teko susipažinti su Italijos geografija, sužinoti, kokie yra jūrų ir oro uostai, jūrų ir skrydžių maršrutai laivais, išsiaiškinti, kokie klientai, jų įpročiai ir poreikiai. Taip pat susipažinau ir su agentūros partnerių katalogais, siūlomomis paslaugomis, kelionėmis. Mano praktikos užduotys būdavo suplanuoti keliones autobusais, traukiniais, laivais, rasti tinkamus skrydžius, nakvynės vietas, pramogas, įtraukti paslaugų paketus pagal klientų pageidavimus. Daug patirties davė stebėjimas, kaip dirba agentūros vadovė, kaip ji bendrauja su klientais. Agentūros savininkė ponia Mariandžela Burgio – tikra sicilietė, energinga ir šmaikšti, turinti aistrą savo darbui, klientų gerbiama ir mylima, pati mėgstanti keliauti, atvira naujovėms.
Praktikos metu supratau, kad norint tapti geru kelionių agentu, reikia nemažai įdirbio, daug analizuoti, atsižvelgti į įvairius veiksnius, klientų poreikius, turėti lankstų mąstymą.
Dirbau su agentūros partnerių svetainėmis, skrydžių operatorių svetainėmis, buhalterine programa „Pegaso Veja“, platformomis (svetainėmis) skrydžiams „Revolution“, laivams – „GNV“ ir „Grimaldi“, kruizams – „MSC“, „ESTA“ , „Ixpira”, „Expedia TAAP”, „Booking“. Ypač svarbi programa, kuria pramokau naudotis, – „Galileo Travelport“. Tai programavimo kalba paremta pasaulinė skrydžių rezervavimo sistema, skirta tik agentūroms,“ – pasakoja Žybartas.
Pasak Žybarto, gyventojai Sicilijoje draugiški, labai svetingi, lengvai bendraujantys. Rytas siciliečiams prasideda mažu puodeliu kavos kavinukėje ar restorane, kur galima sutikti draugų, pažįstamų. Niekas niekur neskuba ir nelekia. Vakare gyvenimas verda. Kavinės ir restoranai pilni, žmonės namie neužsisėdi. Čia mažiau įtampos ir skubėjimo, šaltumo ir uždarumo, daugiau laisvumo ir gebėjimo džiaugtis gyvenimu. Maistas nuostabus, italams maisto gamyba – tarsi ritualas.
„Labai džiaugiuosi praktikai po studijų pasirinkęs Siciliją – draugiška aplinka, geras klimatas, nebrangus pragyvenimas, lėtesnis gyvenimo tempas, kas nenori didmiesčių, jūra, galimybė pakeliauti po salą ir, žinoma, didelės profesinio tobulėjimo galimybės,“ – Erasmus+ suteiktą patirtį apibendrina absolventas.
***
Dėl išsamesnės informacijos apie priėmimą į Utenos kolegiją kreiptis į Dokumentų priėmimo tarnybą, tel. 0 687 82 516; 0 679 07743; 0 618 26044; el. p. priemimas@utenos-kolegija.lt
